lunes, 10 de mayo de 2010

Unitat 11. La literatura actual

1. Escriu una breu biografia de Quim Monzó.

Quim Monzó va néixer al 1952 i és autor de contes i novel·les tot i que també escriu articles per a la premsa. El model fonamental de la seva obra és que mostra la influència d'autors estrangers. Monzó ha escrit algunes novel·les però la seva millor narrativa es troba en els reculls de contes. En els seus relats despulla la narració de tot element superflu per expressar la idea essencial, i fa un retrat colpidor de la societat i del pensament actuals a través de temes com la soledat, la falsa imatge de la felicitat, etc.

2. Busca un conte de Quim Monzó i explica'n el significat.

“Qualsevol temps passat” ens parla sobre com ha canviat la vida actual i la d'abans. Abans la gent es comunicava molt més que ara, els nens sortien al carrer a jugar amb qualsevol cosa i s'ho passaven bé, en canvi ara, la Marta enyora això, quan ella era petita s'asseia amb tota la seva família a sopar i només parlaven i es comunicaven més, però ara ella amb la seva família no és el mateix, estan centrats amb els ordinadors i la televisió i gairebé no parlen.

3. Qui és Sergi Pàmies? A quin diari publica els seus escrits periodístics? Sobre quin tema sol escriure? Justifica-ho amb exemples.

És un periodista, escriptor i traductor.
A la Vanguardia i Mundo Deportivo. Tracta temes que no són habituals en els llibres i gasta una tarannà antintel·lectual que exaspera els culturalistes. Tracta sobre tots els esports, un exemple el podem trobar aquí:
http://www.lavanguardia.es/deportes/noticias/20090528/53712578851/las-mil-y-una-noches.html

4. Quin tema predomina en la poesia actual? Justifica-ho amb un exemple i digues de quin autor és.

L'intimisme que reflecteix les experiències personals i la percepció particular del món que tenen els poetes.

“Divisa” és una poesia de Maria Mercè Marçal i és un exemple perquè ens explica la seva manera de veure el món dient-nos les tres coses que ella agraeix i que són importants per a ella.

5. Digues quina és la programació del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) per a la temporada actual 2009/2010), tria l'obra que aniries a veure i digues per què.

En aquesta pàgina web podem trobar tota la programació:

http://www.tnc.cat/ca/obres-2009-2010

Triaria “A mi no em diguis amor” perquè és una comèdia que tracta sobre l'amor i el tema és el que més m'interessa de tots. Aquesta comèdia transcorre en el futur on es prohibeix l'amor i les famílies però tracta sobre una família polèmica que dificultaran la seva relació, però ho podran aguantar perquè el seu amor és un amor sincer i pur per sobre de tot.

No hay comentarios:

Publicar un comentario